Mild ouderschap
“Met Mild Ouderschap wil ik ouders inspireren om hun eigen zoektocht in het ouderschap vorm te geven. Niets is meer vermoeiend dan vastzitten in een ouderschapsstijl die niet bij jou past en die je voortdurend doet twijfelen.
Ik wil dat het wankelen plaats maakt voor empowerment: eindelijk mag je gehoor geven aan jouw moeder- of vadergevoel! Ouders empoweren in hun zoektocht naar hun eigen ouderschap, dat is mijn missie.
Waarom Mild Ouderschap?
Mijn stoutste droom is dat onze kinderen mogen opgroeien in een milde wereld, een milde omgeving waarin ze kunnen floreren en echt zichzelf kunnen worden en zijn.
Je bent hier, op mijn site, op zoek naar antwoorden op jouw vragen. Misschien stel je jezelf de vraag of je een goede mama of papa bent? Misschien ben je onzeker? Misschien worstel je met je allesoverheersende perfectionisme?
We maken allemaal fouten, ouderschap hoeft niet perfect te zijn. Één van mijn langetermijndoelen is dat mijn kinderen me kunnen komen vertellen wat ze gemist hebben. Dat we die band hebben en dat ze niet bang zijn voor ons, hun ouders.
Mild Ouderschap is de basis om jezelf en je kind de ruimte te geven om te groeien naar een gezin dat in verbinding staat met elkaar én met zichzelf. Maar om mild te kunnen zijn voor anderen, hebben we ook een grote portie mildheid voor onszelf nodig. Hier komt Zelfzorg op de proppen. Mild Ouderschap en Zelfzorg gaan hand in hand.
Zet je op de wachtlijst
In oktober 2024 organiseer ik een heuse #TeamMildOuderschap community week! Een week met vier lives via Zoom om jou verder te helpen in je mild ouderschap. Je krijgt ook toegang tot het complete online traject #TeamMildOuderschap, de schatkisteditie!
Wil jij erbij zijn?
Schrijf je in op de wachtlijst en je komt er als eerste alles over te weten!
Mijn aanbod over
Mild Ouderschap
Boeken en werkboeken. Ik bezorg je hapklare informatie
waarmee jij als (groot)ouder thuis aan de slag kan!
Online cursus
#TeamMildOuderschap
Team Mild Ouderschap komt terug in oktober! Schrijf je in op de wachtlijst, kom als eerste alles te weten en schrijf je in met een fikse korting!
korte cursus
Alles over ouderschap zonder straffen en belonen
De machtsstrijd kan hoog oplopen binnen een gezin, zeker als je straft of beloont. In deze cursus vertel ik je alles over de nadelen, de alternatieven en geef ik je handvaten voor concrete situaties.
Online cursus
Mild Ouderschap bij baby's
Kersverse ouder of in verwachting? Wil je Mild Ouderschap toepassen bij het prille begin? Deze cursus is voor jou!
BOEK
Mild Ouderschap
In de bestseller 'Mild Ouderschap' lees je alles over mildheid voor je kind, je omgeving en jezelf.
Boek
Mild Ouderschap - het werkboek
Van theorie naar praktijk? Dat kan met het werkboek. Samen reflecteren we over je ouderschap.
Blogs over Mild Ouderschap
De Sint: hoe kunnen we dat Mild aanpakken, Nina? In't kort: door ook hier je eigen gevoel te volgen, vragen te stellen en eigen tradities te starten.
Lees meerVaak zien we enkel de voordelen van straffen. En die zijn er, alleszins op korte termijn. Je kind zal geschrokken zijn en gehoorzamen. Maar op de lange termijn zien we toch heel wat nadelen. Ik neem jein deze blog mee in voor mij drie belangrijke nadelen.
Lees meerOuders komen vaak naar mij met vragen over straffen: wat kan ik anders doen? Als we dan dieper ingaan op wat ze doen, geven ze eerder een logisch gevolg dan een straf. Wat is het verschil?
Lees meerAls je ouder wordt, vliegt de goede raad je om de oren. Geef borst- en geen flesvoeding, laat je kind huilen anders wordt het verwend, laat je kind niet huilen anders krijgt het verlatingsangst, kies voor een crèche/een onthaalmoeder/blijf zelf thuis… En ook als je kind wat ouder is, blijft dat goedbedoeld advies komen: maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn, roep niet tegen je kind, leg je kind altijd op hetzelfde uur in bed, wees consequent…
Lees meerOver verwachtingen, rollen en patronen en straffen
Lees meerEnkele veelgestelde vragen
over Mild ouderschap
Ik probeer het kort uit te leggen, want er valt veel over te vertellen. Mild Ouderschap berust op drie pijlers: mild voor je kind, jezelf en je omgeving. Die pijlers hangen allemaal samen. Door mildheid voor jezelf en dus zelfzorg, kan je ook authentiek mild zijn voor je omgeving. Bij Mild Ouderschap kijken we naar onze eigen rugzak, wat we allemaal meedragen, wat ons beïnvloedt en welke kwetsuren ons ouderschap sturen. Zelfzorg dus, dat eens te meer het begin van alles is. Van daaruit kunnen we ook zorgen, onvoorwaardelijk, voor de kinderen in ons leven. Mild Ouderschap is je gevoel volgen, weg van tienstappenplannen. Het gaat om empoweren van jouw ouderschap.
Is Mild Ouderschap grenzeloos?
Dit is de meestgehoorde kritiek op Mild Ouderschap. Mild Ouderschap zou grenzeloos zijn, omdat je enkel rekening houdt met de gevoelens en behoeften van je kind. Niks is minder waar, je houdt ook rekening met je eigen gevoelens, behoeften en grenzen én ook die van de omgeving, de context, spelen een rol. Mild Ouderschap is niet grenzeloos, al kan het wel een valkuil zijn. Je zet zelfzorg op de laatste plaats zet en hebt dus maar weinig contact met wat je zelf nodig hebt, kan dit moeilijk aanvoelen en dus ook niet communiceren.
Mijn (schoon)ouders staan niet open voor Mild Ouderschap.
Dat is lastig voor jou, omdat je weleens het gevoel zou kunnen hebben dat je er alleen voor staat en dat je moet strijden om gezien te worden in jouw manier van opvoeden, in jouw ouderschap. Elke generatie wil wel iets veranderen in zijn ouderschap, omdat elke generatie iets gemist heeft in zijn opgroeien. Deze generatie ouders wil dat hun kinderen in hun gevoel staan, woorden kunnen geven aan behoeften, onvoorwaardelijke liefde kennen. Dat is nieuw, anders en kan botsen met de vorige generaties, als zij jouw visie als kritiek opvatten. 'Hebben we het dan niet goed gedaan?' krijg je al eens te horen. Jouw (schoon)ouders deden allicht hun best EN jij hebt zaken gemist die je wil veranderen. De beiden mogen naast elkaar staan. En uiteindelijk gaat het niet over hen, het gaat over de kinderen die je samen wil grootbrengen. Ook zij hebben het beste voor met de kleinkinderen, hoe kan je verbinden met hen als gezamenlijk doel?
Op school straffen en belonen ze, is dit erg?
Kinderen zijn flexibel en weten al snel welke regels in welke context worden gehandhaafd. Het mag op verschillende plaatsen anders zijn, dus. Ze komen thuis in hun milde nest, waar ze jou alles kunnen vertellen. Ook de effecten van bijvoorbeeld straffen en belonen op school. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste.
Je kan ook steeds proberen in gesprek te gaan met de school, met leerkrachten, met opvoeders. Probeer dan vanuit je bezorgdheid over je kind te praten om op die manier een open gesprek aan te gaan, eerder dan beschuldigingen te uiten.
Hoe zit het met straffen en belonen in Mild Ouderschap?
Er zijn heel wat keerzijden aan straffen en belonen, waarvan ik vind dat het mijn taak als voorvechter van Mild Ouderschap om die tot bij jou te brengen. Wat jij er daarna mee doet, is geheel aan jou. Mild Ouderschap gaat ook over geïnformeerd ouderschap. Je informeren en je eigen keuzes maken, keuzes maken die goed voelen.
Lees zeker ook mijn blog over straffen en belonen, daarin leg ik uit wat de keerzijden zijn.
Wat anderen over
Nina zeggen
Schrijf je in voor 60 dagen zelfzorg en leer de kneepjes van echte zelfzorg in korte video's en opdrachten.
YAY! Ik claim mijn 60 dagen met korting