De wachtlijst voor #TeamZelfzorg 2025 staat open. Schrijf je in en krijg toegang tot de exclusieve korting!

 

Grenzen stellen – tot hier is oké

Over ja en nee zeggen

Pak jij regelmatig werk over van een collega, terwijl je zelf een enorme todo-lijst heb klaarliggen? Ga je toch maar naar die vergadering van de ouderraad/tennisclub/jeugdbeweging, terwijl je eigenlijk liever gewoon in de zetel wil zitten? Zeg je ‘ja’, terwijl dat kleine stemmetje in je hoofd ‘nee’ wil schreeuwen? Grenzen aangeven is niet gemakkelijk, maar zo nodig als je goed voor jezelf wil blijven zorgen.



 


Over onze grenzen gaan doet vaak meer kwaad dan goed. Check af en toe in bij jezelf. Stel jezelf de vraag: Hoe voel ik me in een situatie? Is dat angstig, verdrietig, boos? Want dat kan een teken zijn dat er een grens is overschreden. Herken je een patroon of valt het je op dat je mensen of activiteiten vermijdt, omdat ze je een ongemakkelijk gevoel geven? En zelfs als je er niet zo bewust bij stilstaat, zal je lichaam je wel hints geven. Gespannen schouders, hoofdpijn, slecht slapen of piekeren kunnen allemaal signalen zijn dat je over je grenzen gaat of laat gaan. 

Want misschien ben jij het niet zelf die over je grenzen gaat, maar zijn het anderen die zich bemoeien, micromanagen of op een andere manier je grenzen testen. Gebeurt het soms dat iemand ongewenst advies geeft, je aanraakt terwijl jij dat niet wil of ervan uitgaat dat je altijd maar beschikbaar moet zijn? Wat doet dat met jou? Wat zit erachter dat het blijft gebeuren?


‘Nee.’ is een volledige zin

Nee. Drie letters, een supersimpel woordje. En toch niet altijd gemakkelijk om uit te spreken. Dat is omdat er vaak dingen aan de grondslag liggen die al lang spelen. Je hoorde er misschien niet echt bij als kind, en door ‘ja’ te zeggen op alles wat de anderen voorstelde, kon je toch meespelen. Of je wil graag goed doen en goed zijn voor iemand anders, want alleen al je je zo gedroeg, kreeg je in je jeugd erkenning van je ouders. Dus is ‘nee’ zeggen geen optie.


 


De kans is groot dat je als kind vaak te horen dat je je moest gedragen. Dat je flink moest zijn en beleefd. En een kusje geven aan de tante en de oma, ook al wilde je dat liever niet. Misschien was jij degene die bij de leerkracht in de klas bleef, als laatste, om de stoelen op de banken te zetten en op te ruimen. Zodat ze jou een fijne leerling zou vinden. Door impliciet of expliciet ‘ja’ te zeggen, wou je tof gevonden worden, erkenning krijgen, gezien worden. People pleasen, noemen we dat: lief en flink zijn om zo liefde van een ander te krijgen. Maar daardoor kan je niet zijn wie je echt bent, of tonen wat je echt zou willen. Naast dat people pleasen kan het ook zijn dat je geen ‘nee’ durft zeggen omdat je bang bent voor een conflict, om afgewezen of genegeerd te worden, of omdat je heel erg rekening houdt met sociale normen en verwachtingen en daardoor op eieren loopt. 

Dat je moeilijk ‘nee’ kan zeggen is dus niet alleen een kwestie van (bewust) niet durven, maar iets dat zijn oorsprong kan vinden in wat je vroeger meemaakte. Wees mild voor jezelf, dat is oké. Het goede nieuws: eens je de patronen of de oorsprong van je gedrag op het spoor bent, kan je er iets aan proberen te veranderen.

Je bent dat kleine kind van toen niet meer. Door nee te zeggen, kom je op voor jezelf. Nee is nee, zonder dat je je hoeft te verantwoorden. 

‘Nee, ik heb geen tijd voor die extra taak.’
‘Nee, ik kan niet naar de vergadering komen.’
‘Nee, ik heb geen zin om te koken.’

Oké, dat zeggen, is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar je kan ook ‘nee’ zeggen op een minder expliciete manier. Wil je bijvoorbeeld niet samen met je collega’s lunchen, trek er dan op uit tijdens de middagpauze en maak een wandeling of lunch gewoon lekker in je eentje. Heb je geen zin om te koken? Stel voor om frietjes te halen of haal wat diepvriespizza’s in huis. Probeer het zo eens, als een eerste stap.


Communiceer je grens

Natuurlijk is het net wel heel sterk om aan te geven wat je grenzen juist zijn. Want alleen dan kan de ander daar ook een volgende keer rekening mee houden. Communiceer je grenzen met de hulp van geweldloze communicatie. Een voorbeeld:

Je tienerdochter ruimt ondanks alle eerder gemaakte afspraken haar kamer niet op. Het is een varkensstal – en jij hebt echt geen zin om alles weer te moeten opruimen. 


 


1. Waarneming
‘Ik zie dat de vloer van je kamer vol ligt met vuile kleren, blikjes, papiertjes en schoolboeken. Je prullenbak puilt uit en de propere was ligt bovenop de kast.’

2. Gevoel
‘Dat geeft me een gefrustreerd gevoel, omdat we eerdere afspraken maakten en we beslisten dat we allemaal zorg zouden dragen over onze kamers en de andere ruimten in huis.’

3. Behoefte
‘Ik heb nood aan een opgeruimd huis en rust na het werk.’

4. Verzoek
‘Zou je elke week een moment kunnen plannen om je kamer op te ruimen? Misschien kunnen we samen kijken naar een systeem dat het voor jou gemakkelijker maakt om dit bij te houden.’

Door het zo te zeggen, ben je mild voor jezelf en zoeken jullie samen naar een oplossing. Je vertrekt hier vanuit je eigen gevoel – en dat is altijd juist, je gevoel is je gevoel – en koppelt daaraan wat je nodig hebt. De ander kan niet in je hoofd kijken en kent je grenzen alleen maar als jij die duidelijk aangeeft. Probeer het volgende keer zo eens en laat me weten hoe het ging!

 

Heb jij je grens gecommuniceerd via geweldloze communicatie? Of heb je nee gezegd? Hoe ging dat? Deel en inspireer anderen!

 

Ik vertel graag hoe ik mijn grens communiceerde


 



© 2024 Nina Mouton - info@ninamouton.be - fotografie © Studio Rammeloo
algemene voorwaarden - privacy policy - sitemap Quoted: Websites met méér