De wachtlijst voor #TeamZelfzorg 2025 staat open. Schrijf je in en krijg toegang tot de exclusieve korting!

"Vakantie is er om te ontstressen. Maar klopt dat eigenlijk echt? Ik krijg anders al behoorlijk wat stress als ik moet beginnen inpakken – iedereen voorziet toch extra paren kousen, onderbroeken en een regenjas, want je weet maar nooit? – of als ik ergens op tijd moet zijn. Zeker als er een heel gezin mee op vakantie moet vertrekken en ze ons op een stipt vertrekuur op een station of een luchthaven verwachten. Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelooflijke haast. Ik kan pas terug wat gerust ademen als alles en iedereen tijdig ingecheckt is en ik in mijn stoel plof. Of toch min of meer. Want ook bij aankomst in het vakantiehuisje of hotel wacht er me nog wat georganiseer: vakantie begint maar echt wanneer alle kleren uitgepakt zijn en de eerste boodschappen in de koelkast liggen." Greet - mama van 2. 


21 wettelijke vakantiedagen, nog een paar extra als je ADV-dagen hebt of als je overuren kan omzetten in verlof. En daarmee compenseren we het drukke (werk)leven dat we hebben. Liefst wat gespreid in het jaar, zodat we af en toe onze batterijen opnieuw kunnen opladen. Maar vakantie kan dus ook voor stress zorgen. Want niet alleen vraagt je vakantie vaak om wat voorbereiding, je hebt ook nog wat af te ronden op je werk of moet beginnen puzzelen om ervoor te zorgen dat je ook na je verlof nog genoeg vrije dagen overhoudt om de opvang van je kinderen geregeld te krijgen.


Niet verwonderlijk dat veel mensen de eerste dagen van hun vakantie ziek zijn. Leisure sickness heet dat fenomeen. Tijdens de gewone weken heb je geen tijd om ziek te worden en gaat je lichaam in een soort overlevingsmodus. En als je je dan eindelijk kan ontspannen, krijg je hoofdpijn, griep of een verkoudheid. Herkenbaar? Misschien is het dan tijd om eens te bekijken welke taken of zaken energie van je vragen en welke dingen energie geven. Een goed evenwicht tussen die energiegevers en energievreters kan ervoor zorgen dat je niet al je pijlen moet richten op die ene (of een paar) vakantieperiodes, maar dat je tussendoor ook de tijd hebt om op adem te komen.


De meeting die een e-mail kon zijn en andere energievreters

Energievreters zijn activiteiten, taken of personen die je energie opslokken zonder dat je er iets voor terugkrijgt en die je productiviteit – en je gemoed! – serieus kunnen beïnvloeden. Denk maar aan vergaderingen die ook een e-mail konden zijn, collega’s die voortdurend klagen of een eindeloze todo-lijst met klusjes die nog moeten gebeuren. Zelfs als je er niet actief mee bezig bent, kunnen ze heel wat van je (mentale) energie opeisen. En ook de digitale energievreters kunnen je uitputten zonder dat je het in de gaten hebt: die pingetjes en tringeltjes tijdens het werk of wanneer je je kinderen helpt bij het schoolwerk, leiden je altijd opnieuw af en maken dat je altijd moet switchen tussen twee activiteiten.


Aan sommige energievreters kunnen we weinig veranderen. Maar aan heel wat andere kan je wel iets doen. Zet bijvoorbeeld een tijdslimiet voor een vergadering en kies bewust naast welke collega je tijdens de lunchpauze gaat zitten. Je bent op geen enkele manier verplicht om voor de tiende keer te luisteren naar het geklaag over zijn boze buurman. Zet je telefoon op vliegtuigstand als je met een taak bezig bent en plan en verdeel huishoudelijke taken. Ja, vaak is dat makkelijker gezegd dat gedaan. Begin daarom klein, met een dagelijkse belofte aan jezelf – met een focus op dat beperken van energievreters: 

  • Ik eet mijn lunch niet achter mijn computer.
  • Ik doe een mand strijk naar de strijkdienst.
  • Ik schakel tussen 9 en 10 mijn e-mailmeldingen uit om aan dat project te werken.
  • Ik zit maximaal 30 minuten per dag op social media.
  • Ik sla het bezoekje aan mijn ouders deze week over.

Het is een kwestie van evenwicht creëren – ook op vakantie

Door bewuster met je energie om te gaan, kun je je tijd en inspanningen richten op wat echt belangrijk en waardevol voor je is. Dat zijn dan de energiegevers

Sommige dingen vragen meer energie dan andere. Het is een zaak van evenwicht creëren. Hobby’s zijn bijvoorbeeld een perfecte energiegever die je energielevel terug op peil kunnen brengen. Of sociale contacten, iets gaan eten, gaan wandelen, in de tuin werken of sporten…al die activiteiten kunnen je energie geven en compenseren de negatieve effecten van energievreters.
Het is de kunst om bewust tijd te maken voor al die positieve zaken en de energiegevers te integreren in je dagelijkse leven. Soms kan het iets simpels zijn dat je energie geeft, zoals drie minuten superhard dansen op je favoriete song van het moment. Dat kan je een energieboost geven om er de rest van de dag weer tegenaan te kunnen.


Ook hier kan je kleine dagelijkse beloftes aan jezelf doen:

  • Ik wandel deze middag het blokje rond
  • Ik spreek een datum af om bij te babbelen met een vriend(in)
  • Ik ga vroeg naar bed
  • Ik neem tijd voor mijn ontbijt
  • Ik kook vandaag mijn lievelingsgerecht

Ga dus op zoek naar wat jou energie geeft. Ook op vakantie. Misschien krijg jij energie van uitgebreid koken met lokale producten? Of sta je tijdens je vakantie liefst zo weinig mogelijk in de keuken? Wanneer is vakantie echt vakantie voor jou? Als je daarop het antwoord kent en daarmee rekening kan houden, zal je vakantie je meer energie dan stress opleveren. En keer jij daarna met opgeladen batterijen terug naar huis.
 



© 2024 Nina Mouton - info@ninamouton.be - fotografie © Studio Rammeloo
algemene voorwaarden - privacy policy - sitemap Quoted: Websites met méér