De wachtlijst voor #TeamZelfzorg 2025 staat open. Schrijf je in en krijg toegang tot de exclusieve korting!

Verbinden in verschillende liefdestalen

Mild ouderschap gaat over het creëren van een veilige en liefdevolle omgeving waarin je kind zich vrij voelt om te ontdekken, te leren en te groeien. En in die omgeving speelt verbinding een centrale rol. Die tonen doe je onder andere via de woorden die je gebruikt en de dingen die je doet. Maar het is meer dan dat, het is vooral de intentie die daarachter zit, de liefde die je voelt en wil uiten. En ja, het kan dat jij dat op een andere manier doet dan je kind.


Hoe weet jij dat ik je graag zie? 

Tonen dat je iemand graag ziet, kan op verschillende manieren. Denk aan cadeautjes kopen (en daar veel tijd voor nemen), knuffelen, luisteren, iets voor die ander doen. We hebben allemaal een eigen liefdestaal, een manier om liefde te tonen. En het mooie is: als je weet welke taal jijzelf spreekt en welke taal je kinderen, vrienden of familie spreken…dan kunnen jullie makkelijker met elkaar verbinden. Stel je voor dat je kind liefde voornamelijk ervaart door samen tijd door te brengen, zal een ouder die deze taal spreekt, door samen activiteiten te ondernemen, een sterkere band creëren.


Er zijn vijf liefdestalen:

  • Positieve woorden

Deze liefdestaal gaat over complimentjes geven, over lieve woordjes uitspreken, waardering of bewondering tonen: Ik vind het fijn dat je X hebt gedaan. Dank je wel voor Y. Het is fijn dat je er bent. Maar even goed kan je iets liefs op een post-itje of brooddoosbriefje schrijven. 

 

  • Tijd en aandacht 

Écht aanwezig zijn, dat is wat iemand belangrijk vindt die deze liefdestaal spreekt. Tijd maken voor een babbeltje, een wandeling, samen koken of een spel spelen. Onverdeelde aandacht geven, dus.


  • Lichamelijke aanraking

Een knuffel, een schouderklopje, een hand vasthouden…lichamelijke aanrakingen als liefdestaal is het meest bekend. Eigenlijk zeg je: Ik ben er voor jou. Gewoon, door een simpele aanraking.

 

  • Cadeaus

Urenlang (of misschien dagenlang) op zoek gaan naar het perfecte cadeau. Als dat jouw liefdestaal is, dan toon je met een zorgvuldig uitgezocht geschenk dat je iemand graag ziet. Je hebt lang nagedacht, pikte subtiele hints op en koos daarna het allerbeste cadeau dat je maar kon bedenken.
 

  • Dienstbaarheid

Iets voor iemand anders doen, zomaar, omdat je weet dat die persoon dat graag zou hebben of daar nood aan heeft. Dat is deze liefdestaal. Denk aan een koffietje brengen, een taak afwerken die de ander normaal zou doen, extra opruimen of snel nog die trui wassen die hij of zij het liefst draagt. 

Wat jouw liefdesmoedertaal is, is de manier waarop jij aan anderen toont hoe je hen graag ziet. Stel je kinderen, partner of vrienden de vraag: Hoe weet jij dat ik van je hou? Het antwoord daarop zal je laten zien welke taal jij heb – en dus ook het best spreekt.


 


Taalverschillen overbruggen

Niet iedereen spreekt dezelfde liefdestaal. Dan kan het dat iets wat goed bedoeld is, toch niet in goede aarde valt. Stel je voor dat je moeder elke week een knutselpakket of speelgoedje komt brengen voor de kinderen, waarmee ze zich dan kunnen bezighouden. Cadeautjes geven, is haar liefdestaal. Maar voor jou zijn die cadeaus een vergiftig geschenk. Want ze zorgen voor rommel en heel vaak kunnen je kinderen er niet alleen mee aan de slag. Wat jij veel liever zou hebben, is dat je moeder op woensdagmiddag wat quality-time komt doorbrengen met haar kleinkinderen. Dan kan jij naar de supermarkt of het huis wat opruimen. Jouw liefdestaal is die van tijd en aandacht.


Hoewel jullie dus allebei goede bedoeldingen hebben en jullie liefde willen tonen, lijken jullie mekaar niet te verstaan. Het is alsof jij Chinees spreekt en je moeder alleen Engels verstaat, of omgekeerd. Ook hier zou je met verbindende communicatie aan de slag kunnen:

  • Observatie

"Mama, ik merk dat je elke week liefdevol een knutselpakket of een speeltje voor de kinderen brengt."

  • Gevoelens

"Ik voel me overweldigd door de hoeveelheid speelgoed en vind het soms lastig om alles op te ruimen. Dat geeft me extra stress, vooral als de kinderen hulp nodig hebben met de nieuwe speeltjes en ik andere dingen moet doen."

  • Behoefte

"Ik heb echt nood aan wat meer tijd voor mezelf om boodschappen te doen of het huis op te ruimen, terwijl de kinderen ook iets leuks doen."

  • Verzoek

"Zou je het fijn vinden om in plaats van speelgoed te kopen, op woensdagmiddag tijd door te brengen met de kinderen? Zo kunnen zij genieten van jouw gezelschap en kan ik wat taken afwerken."


 


De liefdestaal van je kind

Ik heb jarenlang cadeaus uitgezocht voor mijn kinderen. Er veel tijd ingestoken, ze met veel zorg ingepakt. Om dan – nadat ik ze had afgegeven – een flauwe dankjewel te krijgen. En het pakje opzij geschoven zien te worden. Dat raakte me: zagen mijn kinderen dan niet dat ik moeite had gedaan voor hen? Of zagen ze het wel, maar kon het hen niet schelen? Toen ik me begon te verdiepen in mild ouderschap en ook las over de liefdestalen, werd het duidelijk dat we gewoon niet dezelfde taal spraken. Ze zien mij graag, ik hen, maar we tonen het op andere manieren. Dus ben ik op zoek gegaan naar hun taal. Door rekening te houden met elkaars liefdestaal, kunnen we op een duidelijkere manier aan mekaar laten zien dat we van elkaar houden.


Ik raad je aan om te bekijken welke liefdestaal je kind spreekt. Ervaart het vooral liefde door tijd met jou door te brengen, dan zal jullie band sterker worden door samen ergens naartoe te gaan. Fleurt je kind helemaal op van een knuffel of een hand op zijn arm, dan kan je daar gemakkelijk op inspelen en dat wat vaker doen. 

Wil je het proberen? Laat me weten hoe het liep en deel met de hashtag #MildOuderschap.



Primeur!

In september staat er een heuse community week gepland voor #TeamMildOuderschap? Wil jij daarvan deel uitmaken en dagelijks worden geinspireerd van 23 tot en met 26 september met een live iedere dag

Schrijf je dan nu in voor #TeamMildOuderschap, bekijk nu al de video's en ga aan de slag om helemaal voorbereid nog meer info op te slorpen in de community week! Je hebt levenslang toegang, leren kan op jouw tempo.

Klik hieronder voor alle info en wees heel erg welkom in het warmste en mildste ouderteam. 

 


© 2024 Nina Mouton - info@ninamouton.be - fotografie © Studio Rammeloo
algemene voorwaarden - privacy policy - sitemap Quoted: Websites met méér