Evenwicht bij grote en kleine veranderingen
Een (nieuw) evenwicht vinden kost tijd. Zeker als het gaat over een balans vinden na grote levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, overlijden van iemand die je graag ziet, een verhuis, de geboorte van een kind of een nieuwe job. Alles wat je kende is veranderd en jij moet mee. Wees mild voor jezelf, dat vraagt tijd. Gun jezelf de tijd om te wennen en om opnieuw een eigen plek te vinden. Nog wat tips (maar you do you!):
- Erken dat het oké is om je verloren of overweldigd te voelen. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om deze emoties te ervaren zonder je daar schuldig over te voelen.
- Voel je je machteloos? Dan kan je misschien focussen op de kleine dingen die je onder controle hebt, zoals je dagelijkse routine of hoe je je tijd indeelt.
- Stel haalbare doelen voor jezelf, en vier kleine vooruitgangen. Een heel huis herinrichten is geen kleine stap, en geen goede weg om opnieuw evenwicht te vinden. Maak kleine beloftes, die kunnen je helpen om stap voor stap vooruit te gaan zonder jezelf te veel druk op te leggen. Een paar voorbeelden:
- Morgen dek ik de tafel voor mezelf.
- Ik ga morgen even naar buiten, al is het maar voor vijf minuten.
- Ik doe vandaag een klein klusje. (En maak dat klusje concreet en haalbaar).
- Ik bel vandaag een vriendin.
- Ik pak vandaag een verhuisdoos uit.
- Creëer nieuwe routines, die helpen om opnieuw wat houvast, structuur en voorspelbaarheid in je leven te brengen. Het kan om iets kleins gaan - zoals een vaste tijd kiezen om te eten - of iets groters, zoals een nieuwe hobby of sport.
- Ga op zoek naar steun. Wie kan je helpen om een nieuw evenwicht te vinden? Is dat een partner, vriend of een professionele hulpverlener?
Evenwicht vinden zit ook in kleine dingen. In een dag gebeurt er heel wat dat je uit balans kan brengen, al is het maar een klein beetje. Je hebt te weinig geslapen, je krijgt meer verantwoordelijkheden, een collega verandert van dienst, je start een nieuwe hobby, je kreeg een vervelende e-mail of je wasmachine hapert: allemaal dingen die je stress kunnen bezorgen of die je toch op een of andere manier uit evenwicht brengen. Dat hoeven geen ‘slechte’ gebeurtenissen te zijn, ook iets leuks kan je balans verstoren.
Evenwicht moet je niet alleen bewaren
Jezelf, je partner, je gezin, je kinderen, je ouders, vrienden, buren, de school… allemaal vragen ze op een of andere manier aandacht of ondersteuning van jou. Geweldig, nee? Dat iemand je zo erg vertrouwt en graag ziet dat die je nodig heeft. Maar… ook soms lastig. Want je moet soms zoveel geven dat er maar een heel klein stukje voor jezelf overblijft, of zelfs helemaal niks. En dan kan ik hier wel heel stoer schrijven dat je dan maar aan zelfzorg moet doen, dat je daar tijd voor moet maken. Ik zie je en ik hoor je als je zegt dat je écht niet weet waar je die zelfzorg nog moet tussenproppen.
Wat dan helpt is onderzoeken of er geen mensen uit je omgeving zijn die jou kunnen ondersteunen. Soms met kleine dingen: iets meebrengen van de supermarkt, zodat jij daar niet speciaal voor moet rijden, de kinderen na school een kwartiertje bijhouden omdat een vergadering uitliep, het gras afrijden of eens koken. Geloof me, ik denk oprecht dat er heel wat mensen zijn die je op hun manier kunnen en willen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Een oefening: Neem een groot blad papier en schrijf je naam of teken jezelf in het midden. Welke mensen staan er rondom jou? Staan ze dichtbij of wat verder af? Schrijf hun namen op de goede plek op het blad. Denk verder dan de usual suspects. Hoe zit het met de mensen uit je volleybalteam, de buren wat verderop in de wijk (waarvan de dochter in dezelfde klas zit als jouw kind), schoolpoortmama’s en -papa’s, de gepensioneerde vriendin van je mama…
Steun heeft veel gezichten. Misschien kan je bij je zus terecht voor emotionele steun als je in de clinch ligt met een collega. Of is er een toffe kennis waarop je kan rekenen voor een gezellig koffietje en een luchtige babbel? En de buurvrouw, die neemt maar al te graag jouw ramen mee onder handen. Kies drie kleuren uit en omcirkel de mensen op je blad. Wie geeft je emotionele steun, wie praktische, wie nog op een andere manier? En, ook belangrijk, zijn er gaten te zien in je netwerk? Wie of wat mis je nog? En waar kan je op zoek naar zo iemand?
Gaetan: “Onlangs scheidde ik en verhuisde naar een ander dorp. Mijn beste kameraad en zijn vrouw luisterden altijd geduldig en mijn broer was er voor praktische hulp, voor de dingen die ik niet alleen kon. Maar toch voelde ik dat er iets ontbrak. Ik miste iemand die me kon uitdagen, iemand die verder keek dan mijn dagelijkse zorgen en me kon helpen om nieuwe dingen te ontdekken.
Op een dag vond ik een flyer in de bus, van een lezing in de bib. Iets wat ik normaal niet zou doen, maar ik dacht: Ik probeer het toch. En ik geraakte er aan de praat met iemand die op dezelfde manier dacht en me zelfs op nieuwe ideeën bracht. Het was echt wat ik nodig had: iemand die me stimuleerde om weer vooruit te kijken. Sindsdien zoek ik bewust naar dit soort ontmoetingen. Niet omdat ik mijn oude vrienden niet waardeer, maar ik heb gezien dat nieuwe mensen mijn wereld kunnen verrijken op manieren die ik niet had verwacht.”
Zelfzorg: duik erin
Wil je beter voor jezelf zorgen, met mijn ondersteuning? Leren om tijd en ruimte voor jezelf te maken, in verbinding met de mensen in je omgeving? #TeamZelfzorg komt terug in januari 2025 in een XL-jasje! schrijf je in op de wachtlijst en kom er alles over te weten.
Schrijf je in voor 60 dagen zelfzorg en leer de kneepjes van echte zelfzorg in korte video's en opdrachten.
YAY! Ik claim mijn 60 dagen met korting