Voor jezelf zorgen tijdens de Feestdagen 

... is meer dan een laagje make-up opdoen of je beste aftershave smeren.

1. Weet wat je teveel is

Veel mensen bij elkaar op een kleine ruimte? Harde geluiden? Gesprekken die tot niks leiden en over koetjes en kalfjes gaan? Bakken gouden raad van tante Kaat die je niet nodig hebt? Te warm? Alcohol? Felle lichten? De geur van ovenhapjes en parfum door elkaar? Mensen die je amper kent? 

Of alles bij elkaar?

Weet wat je teveel is: hoe komt het dat je een familiefeest niet leuk vindt? 

Weet wat je eraan kan doen:
- Hoe kan je erop anticiperen? Zorg dat je al niet overprikkeld toekomt. Wat heb je hiervoor nodig?
- Wat kan je doen tijdens het feest? Neem ruimte, afstand, zuurstof. Wie kan je daar doen aan herinneren?
- Wat kan je doen na het feest? Kom tot jezelf. Hoe doe je dat anders? 

 

2. Luister naar je lichaam 

Je lichaam signaleert: je krijgt hoofdpijn, dorst, je lichaam doet pijn, je krijgt een eetbui of wordt onrustig. 

Je lichaam wil je vertellen dat je iets nodig hebt. Negeer je die signalen, zullen ze stoppen en veranderen naar andere signalen of zal je het bekopen achteraf. 

Hoe signaleert jouw lichaam? Weet je dat op voorhand? Of kan je erop letten tijdens het familiefeest? Wie kan je daarbij helpen? 

3. Zie de familiedynamieken 

Elke familie heeft zijn dynamieken. Bij elke familie loopt een familiefeest min of meer in hetzelfde stramien en iedereen heeft zijn rol. Van je zatte nonkel of tante over de persoon die altijd in de keuken staat en er nooit uitkomt tot de mensen die aan hun stoel plakken en enkel rechtstaan om naar de wc te gaan. Van de nonkel waar iedereen schrik van heeft, tot de goedlachse tante. Van de kindertafel tot de serieuze gesprekken grote mensentafel. 

Hoe gaat het er bij jou aan toe? Hoe gaat het er bij je beste vriend(in) aan toe en hoe gaat het er in de familie bij je partner aan toe? 

Welke rol vervul jij? Ben jij de clown en de gangmaker? Wordt er op jou gerekend om de sfeer erin te brengen? Of ben jij de bewaker van de lieve vrede en moet je ervoor zorgen dat discussies niet ontaarden? Ben jij de bemiddelaar die ervoor zorgt dat mensen blijven overeen komen? OF ben je diegene die de olifant onder de mat benoemt: iedereen ziet het, maar iedereen danst eromheen en niemand benoemt het. Behalve jij. En zo keert de hele familie zich tegen jou. Ben jij degene die alles in goede banen moet leiden, anders ontspoort de hele boel want niemand anders neemt zijn verantwoordelijkheid? Of mag je niet van je stoel komen en moet je bediend worden omdat je de gastvrouw/heer anders zou beledigen? Of ben jij degene die alle praktische zaken in goede banen moet leiden?

Wat kost jou zoveel? Welke rol neem je op om het familiefeest te laten lopen zoals jouw familie het gewoon is? En wat zou er gebeuren als je uit die rol zou stappen? Letterlijk en figuurlijk een stap achteruit zou zetten? Wat zou er gebeuren als je de rol invult die je zelf zou willen invullen? Wat zou er gebeuren als je de druk van buitenaf liet varen en zou luisteren naar jezelf? 

Veel succes in het zorgen voor jezelf, het is een zoektocht. Probeer maar.

Interessant?

Kom erbij, op de wachtlijst voor de #Zelfzorgtribe! 

Naar de wachtlijst! 

Of klik op de foto hieronder voor meer info... 

Lees wat een paar van de meer dan 800 deelnemers zeggen over de #Zelfzorgtribe... 

"De #Zelfzorgtribe was voor mij heel waardevol. De puzzelstukjes vielen in elkaar, ook al had ik al veel boeken gelezen en 1-op-1 therapie gehad."

Car Kauw 

"Dit is het kerstkadootje waarvan ik wenste dat iedereen het onder de kerstboom kreeg!"

Barbara DC

"Levenslang mogen verdiepen is misschien nog het grootste geschenk van het volgen van jouw traject."

Inge Tollenaere 

De deuren van de #Zelfzorgtribe gaan in januari opnieuw open. 

Daarna sluiten ze voor minstens een jaar! 

Door je op de vrijblijvende wachtlijst in te schrijven, ontvang je een exclusieve korting en toegang tot het gratis webinar over Zelfzorg. 

Naar de wachtlijst! 

© 2022 Nina Mouton - info@ninamouton.be - fotografie © Studio Rammeloo
- algemene voorwaarden - privacy policy - cookie policy - sitemap - shop - links Quoted: Websites met méér